Boko Haram – terror i Nigeria

Boko Haram, som betyder ”västlig utbildning är en synd”, är en muslimsk sekt i Nigeria som i många år terroriserat befolkningen. Nu har de attackerat kristna kyrkor med bomber. Igen.

Boko Haram vill se en strikt implementering av de islamiska sharia-lagarna i Nigeria. Sekten har blivit internationellt känd i fotspåren av det sekteristiska våldet i Nigeria år 2009. Enbart under 2011 har sekten varit ansvarig för mer än 495 dödanden i Nigeria, enligt AP (Associated Press). Det var före de aktuella bombdåden.

Juldagens attacker visar den militanta gruppens växande nationella ambition. Anfallen kommer ett år efter en serie julaftonbombningar i Jos då minst 32 dog och 74 sårades.

25 december i år attackerade den islamistiska terrorgruppen tre kristna kyrkor.

Tidigt på söndagen, mitt under pågående Julmässa, träffade den första bomben St Theresa Church, en katolsk kyrka i Madalla, en stad i Nigerdistriktet nära huvudstaden, Abuja. Explosionen dödade minst 25 personer, löd den första informationen. Rapporter kom senare om att en andra explostion hade inträffat nära en kyrka i den centrala nigerianska staden Jos. Gevärsskott åtföljde smällen och åtminstone en polis skadades. Vidare rapporterades om två krevader som träffade den nordöstliga staten Yobe.

Dödstalen stiger
Nya rapporter upplyser nu att sammanlagt ett 40-tal människor har dödats. ”Flertalet ambulanser i området var upptagna med den som alltid olycksdrabbade vägtrafiken, så efter dådet utbröt kravaller i frustration över myndigheternas oförmåga att sätta in erforderliga resurser.” skriver DN.

”Den extrema sekten Boko Haram har den senaste veckan varit inblandad i blodiga strider i norra Nigeria, och ligger uppenbarligen bakom söndagens attacker.
– Vi bär ansvaret för alla de senaste attackerna, däribland dagens kyrkbombning i Madalla, sade Abul Qaqa, som säger sig vara rörelsens talesman, i telefon på juldagseftermiddagen.
– Vi kommer att fortsätta med sådana attacker de närmaste dagarna.”

Vatikanen fördömer de dödliga Juldagsattackerna på nigerianska kyrkor som ett tecken på ”grymhet och absurt, blint hat” som inte visar någon respekt för mänskligt liv.

Flera attacker på Kristna kyrkor i Nigeria har genomförts under året (länk, se nedan).

Islamistiska grupper finns på flera håll i Afrika söder om Sahara.

Kan islamistiska rebeller underminera förändring i Afrika?
”Inkrypande från periferin i östra och västra Afrika, utgör nu militanta islamistiska grupper säkerhetsutmaningar för nyckelnationer och potentiellt även ett hot mot kontinentens nya framgångar”, skriver Reuters i sin Afrika-blogg i oktober i år.

”Nigeria och Kenya, de viktigaste ekonomierna i Väst- respektive Östafrika, är pelarna till förändringen i Afrika såväl som de har de största och mest lättillgängliga marknaderna för utlänningar.”

Bägge står nu inför växande sammandrabbningar med islamistiska grupper; Kenya kastar in trupper i angränsande Somalia i jakt på al Shabab-krigare, som bland annat attackerat hotell och utfört kidnappningar av turister i Kenya och därvid skadat Kenyas ekonomi. Al Shabaab (”ungdomspartiet”) kontrollerar stora områden i södra Somalia och har kopplingar till al-Quaida samt har gjort sig ökända för att ha förhindrat hjälptransporter till nödlidande och attackerat och dödat hjälparbetare. Gruppen har många utländska krigare, särskilt i toppskiktet, från Persiska gulfen och internationella jihadister som anslutit i kriget mot den somaliska regeringen och dess etiopiska allierade. Även al Shabaab har förföljt kristna samt har de försatt sig i konflikt med sufister, en annan muslimsk gruppering, i Somalia. Nigeria i sin tur kämpar med bombningar av kristna kyrkor och skjutningar utförda av sin påstått inhemska Boko Haram sekt.

I de växande ekonomierna går nu resurser åt till bekämpning av islamistisk terrorism. Resurser, som kunde ha använts till att bygga upp ländernas infrastruktur och utbildning, omdirigeras nu till att förstärka säkerhetsavdelningarna i hjärtat av makten och politiken, knappast ett framgångsrecept för post-oberoende Afrika.

Afrika söder om Sahara har blivit en blomstrande tillväxtekonomi i stil med Kina.

”Antingen hotet från de militanta islamistgrupperna kan begränsas eller ej, så är den extra anspänningen märkbar på en kontinent där många intill helt nyligen har sett en god anledning att tro på en bättre framtid.”

8/11 2011: Christians killed and churches bombed amid Islamist violence in Nigeria

.

Annonser

Om nymax

Partipolitiskt fristående. Bloggar på Nyhetsmixern och Mixfri.
Det här inlägget postades i Terror och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s